Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант предупреди в петък, че

...
Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант предупреди в петък, че
Коментари Харесай

Израел предупреди Хизбула, че примирие като за Хамас няма да има

Министърът на защитата на Израел Йоав Галант предизвести в петък, че евентуална пауза във войната Израел-Хамас в Газа няма да се приложи към продължаващите  ", оповестява The Imes of Israel.

" Ако " Хизбула " мисли, че когато има пауза в боевете на юг, ние ще спрем и огъня против нея, това е жестока неточност ", сподели Галант.

Той направи изказването след среща с войски на планината Хермон, съгласно изказване от неговия офис.

Припомняме, че коментарите му идват на фона на договаряния посредством медиатори сред Израел и " Хамас "  относно евентуално съглашение, съгласно което 136 заложници - съвсем три дузини от които доказано мъртви - ще бъдат върнати вкъщи в подмяна на освобождението на към момента неизяснен брой палестински пандизчии както и продължителна пауза в багра.

При предходното едноседмично съглашение за примирие в края на ноември, при което бяха освободени 105 заложници, Израел и " Хизбула " стопираха сражения по северната граница, макар че това не беше част от съглашението, подписано сред Израел и Хамас през Катар и Египет.

Но Галант предупреди в петък, че идващия път няма да е по този начин.

" Тук споделям категорично: Докато не стигнем до обстановка, в която е допустимо да възстановим сигурността за жителите на севера, няма да спрем. Независимо дали ще реализираме това посредством дипломатическо съглашение или военни средства, ние ще възстановим спокойствието ", сподели той на войските, съгласно изказването на неговия кабинет.

Израелските военни са блъснали в петък обекти на " Хизбула " в Южен Ливан, измежду които камион, употребен за предпазване на оръжия в село Кфарчуба.

Ударите идват след офанзиви по границата, в това число снаряди, изстреляни от Ливан по Авивим и Йирон, които не предизвикаха пострадвания.

Ръководените от  постове по границата съвсем всекидневно от 8 октомври. Ден откакто неговият съдружник " Хамас " умъртви 1200 души в Северен Израел и отвличайки 253 души от всички възрасти. " Хизбула " твърди, че офанзивата й е за поддръжка на Газа на фона на войната, която Хамас провокира посредством офанзивата си.

Досега престрелките по границата са довели до шест цивилни смъртни случая от израелска страна, както и до гибелта на девет бойци и резервисти на ИД. Имаше и няколко офанзиви от Сирия, без ранени.

" Хизбула " назова 177 членове, които са били убити от Израел по време на продължаващите конфликти, най-вече в Ливан, само че някои също и в Сирия. В Ливан бяха убити още 20 оперативни служащи от други терористични групи, един ливански боец и минимум 19 цивилни, трима от които публицисти.

Отделно в петък израелски изтребители удариха клетка на Хизбула в южното ливанско село Айтарун, оповестиха от армията, добавяйки, че също по този начин са блъснали няколко обекта на " Хизбула " в Хиам, Кана и Джабал Блат и че артилерия е обстрелвала региони в Джеббайн, Ата аш-Шаб и Айтарун за унищожаване на закани.

В петък сутринта две ракети бяха изстреляни от Ливан към Кирят Шмона, а по-късно един снаряд беше изстрелян към региона на планината Дов, което накара ИД да обстрелват площадките за изстрелване.

Ливанските ракети задействаха сирени в Кирят Шмона, Тел Хай, Кфар Ювал и Мааян Барух. Цивилните там бяха евакуирани от 8 октомври.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР